Snakke sammen
om impotens

  • Dine ereksjonsproblemer
  • Hans ereksjonsproblemer

Hvordan du kan snakke med partneren din om ereksjonsproblemene dine

Som med de fleste utfordringer man støter på som par, er det alltid best å ta tak i dem sammen. Det samme gjelder for impotens. Jo raskere du begynner å snakke om det, jo raskere kan du få kjærlighetslivet ditt inn på riktig spor igjen.

Hvis man ignorerer impotenssymptomer og unngår sex, kan det gjerne føre til misforståelser. Det er viktig å huske på at impotens er en tilstand som i de fleste tilfeller kan behandles. Ingen kan klandres for disse plagene.

Impotens kan være et vanskelig tema å snakke om, og enkelte menn kan trekke seg unna og nekte å snakke om det. 

Du kan berolige partneren din ved å fortelle at impotens er et medisinsk problem – at det ikke er noens feil, det har ingenting med tiltrekning å gjøre og parteren har ikke gjort noe feil som kan forårsake dette. Denne situasjonen kan forbedres ved at dere er sammen om dette som et team.

Det kan føles pinlig å snakke med partneren om impotenssymptomene du opplever,sannsynligvis føle deg mer komfortabel så snart dere har tatt det opp.

Når du starter samtalen, må du huske på følgende:

  •  Impotens er en vanlig medisinsk tilstand som berører mer enn 425.000 menn i Norge*
  •  Vær positiv; symptomer på impotens kan behandles i de fleste tilfeller
  •  Velg et nøytralt sted (ikke soverommet) for samtalen, og ta opp emnet på en rolig og avslappet måte
  •  Husk at dere er sammen om dette

*Vaaler S, Lövkvist H, Svendsen KO, et al. Erectile dysfunction among Norwegian men over 40 years of age. Tidsskr Nor Laegeforen 2001;121(1):28-32

Som med alle livets utfordringer, er dere begge sterkere når dere er sammen om det

Snakke med partneren din om ereksjonsproblemene hans

Dersom partneren din har ereksjonsproblemer, kan det være vanskelig å vite hvordan man skal starte samtalen.

Det kan være lurt å snakke om ereksjonsproblemer av mange grunner, så ta deg tid til å finne ut hvorfor, når og hvordan.

Hva forårsaker dette problemet?

Impotens er mye mer vanlig enn du kanskje tror. Mer enn 425.000 menn i Norge opplever  impotenssymptomer.*

De mest vanlige underliggende medisinske tilstandene knyttet til impotens, og som kan forårsake impotenssymptomer, er følgende:

–     Hjertesykdom
–     Høyt blodtrykk
–     Diabetes

Partneren din opplever kanskje ereksjonsproblemer regelmessig eller bare av og til. Dette kan være tegn på underliggende helseproblemer, så det bør uansett ikke ignoreres.

*Vaaler S, Lövkvist H, Svendsen KO, et al. Erectile dysfunction among Norwegian men over 40 years of age. Tidsskr Nor Laegeforen 2001;121(1):28-32

Han nekter å snakke om ereksjonsproblemene sine

Hvis impotensproblemer ignoreres, kan tilstanden gjøre forholdet deres anspent og skape avstand mellom dere.

Enkelte par unngår å snakke om sex og intimitet, men når impotens forekommer, er det ingen vei utenom denne samtalen. Ikke vent på at partneren din skal nevne det.

Det er usannsynlig at han kommer til å snakke om det før du gjør det, ettersom menn gjerne unngår å snakke om helseproblemer eller seksuelle problemer. Mange menn er urolige for at problemet kan bli større hvis man snakker om det, mens faktum er at en samtale kan være til hjelp.

Er det min feil?

Mange av dem som har partnere med impotenssymptomer, tror at de selv kan ha noe av skylden. De stiller seg kanskje spørsmål som: “Synes han fremdeles at jeg er tiltrekkende?", “Har han funnet en annen?" eller "Er sexlivet vårt over?".

Dersom dere begge ignorerer problemet, er det mer sannsynlig at disse tankene vil undergrave selvtilliten og selvfølelsen deres. Dersom dere ikke snakker sammen, kan følelsen av ensomhet, og til og med bitterhet eller mistenksomhet, vokse seg sterkere og ødelegge forholdet deres enda mer.

Husk at hos mange menn er impotenssymptomer knyttet til underliggende helseproblemer, så det er viktig å ta denne samtalen jo før, jo heller, for han kommer høyst sannsynlig ikke til å ta initiativet.

Ingen kan klandres

Uansett hvor fine enkelte forhold kan være, så er de ikke perfekte hele tiden. Kanskje har dere allerede problemer i forholdet, og når du oppdager at partneren har ereksjonsproblemer, kan det gjøre at ting føles enda verre.

Forsøk alltid å ha en positiv og optimistisk tone, i stedet for å anklage eller skylde på partneren. Husk at impotens er et helseproblem. Selv om dere har et godt forhold, kan det bli en utfordring å være positiv hvis dere aldri snakker om problemet – det er derfor det er så viktig å ta denne samtalen.

Sørg for å velge riktig tidspunkt

Du har altså bestemt deg for å snakke med ham om ereksjonsproblemene hans. Hva nå? Når, hvor og hvordan bør du starte samtalen?

Velg et tidspunkt når du vet at ingen av dere har andre ting som venter, eller som kan distrahere dere. Ikke ta denne samtalen mens du for eksempel gjør deg klar til å gå ut, under et måltid eller mens du kjører bil. Forsikre deg om at dere ikke vil bli avbrutt av barn, familie, gjester, telefonoppringninger eller andre ting under samtalen.

Velg et nøytralt sted som er stille og privat. Ikke ta denne samtalen på soverommet, eller for eksempel når han er opptatt med husarbeid eller annet arbeid. Unngå tidspunkter når han kan føle seg utsatt og sårbar, som når han gjør seg klar til å gå til sengs eller når han bader eller tar en dusj.

Hva bør du si?

Begynn alle samtaler med “jeg” eller “vi”, for eksempel “Jeg er bekymret for at du ikke har det bra” eller “Vi må snakke litt om helsen din, jeg er virkelig bekymret for deg”.

Unngå å si “ Du må innse at du har et problem” eller “Synes du ikke jeg er tiltrekkende lenger?”, da det kan være for konfronterende.

Hva gjør du hvis han ikke vil høre på deg?

Enkelte menn synes det er svært vanskelig å snakke om ereksjonsproblemer. Selv om du har startet samtalen svært forsiktig, kan han lukke seg.

Hvis det skjer, bør du akseptere at han ikke er mottakelig akkurat nå, men si likevel at dere må snakke sammen snart. Her kan du nevne helseproblemene som kan være knyttet til impotenssymptomer.

Du kan si: “Jeg er bare bekymret for om du kan ha noen underliggende helseproblemer”. Det kan være at han ikke aksepterer dine bekymringer, men når du først har nevnt at det er helsen hans som bekymrer deg, kan han kanskje begynne å tenke på symptomene på en annen måte.

Hva gjør du når han først begynner å snakke?

Han kan reagere med det samme eller flere dager senere. Det kan være han spør deg hvorfor du er bekymret for helsen hans. De fleste mennesker vil bli bekymret dersom noen som bryr seg om dem, tror de kan ha underliggende helseproblemer.

De fleste menn vil synes det er enklere å snakke om ereksjonsproblemer hvis de forstår at det ikke har noe å gjøre med deres maskulinitet. Du vet allerede at de fleste menn med ereksjonsproblemer kan ha underliggende helseproblemer, så partneren din begynner kanskje å innse at ereksjonsproblemene ikke bare sitter i hodet hans.

Vær positiv

Når dere kommer i gang med samtalen om impotens, kan det være starten på noe bedre for dere begge.

Selv om ereksjonsproblemer oftest er forårsaket av underliggende helseproblemer, kan emosjonelle problemer som depresjon, angst og stress virke på samme måte. impotenssymptomer kan uansett være skadelige for forholdet, og bør undersøkes så snart som mulig. Sammen kan dere ta grep for å få hjelp.